Gå på fotbollsgymnasium

En mycket populär idrottsutbildning, det är att gå på fotbollsgymnasium. Det finns idag flera skolor som har denna inriktning. Du kan få en nationell idrottsutbildning som tar tillvara på din talang så väl som att du kan kombinera din fotboll med studier. Svenska Fotbollförbundet, specialdistriktsförbunden och fotbollsföreningarna arbetar tillsammans med gymnasieskolorna så att du som läser där ska kunna få den allra bästa möjligheten att utvecklas inom sporten. Fot och sportskydd är bra att ha inom denna sport förövrigt.

Vad är skillnaden på NIU- och RIG?

Fotbollsinriktningen finns som Nationell idrottsutbildning (NIU) och även Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG). Den skola som har en Nationell idrottsutbildning har fått ett godkännande från Specialidrottsförbundet, fotboll och Skolverket. Den utbildningen riktar sig främst till elever som bor i samma kommun som skolan ligger i. Den riktar sig även till elever som vill satsa på en nationell karriär.

Riksrekryterande idrottsutbildningen (RIG) har blivit godkänd av Skolverket och Riksidrottsförbundet. Du kan bo var du vill i landet för att gå en sådan utbildning. RIG riktar sig främst mot elever som siktar på att kunna ha en internationell idrottskarriär.

Hur ansöker jag till ett fotbollsgymnasium?

Om du vill ansöka till ett fotbollsgymnasium så kan du göra det direkt hos den skola du vill gå. Efter det kommer du att bli kallad till en så kallad try-out. Då kommer du att bli bedömd och det av skolans instruktörer och specialdistriktsförbundet.

Lärare och tränare på ett fotbollsgymnasium

De lärare och tränare som finns på ett fotbollsgymnasium är utbildade enligt Svenska Fotbollsförbundets tränarutbildning. Det kommer under fotbollsträningarna alltid finnas med minst en tränare.

Det finns alltid en tränare på plats under:

Den ansvarige läraren eller tränaren är den person som har kontakt med skolan, dess andra lärare, dig samt andra.